Bokhyllan

Dykning är spännande och det finns massor att läsa, lyssna på och titta på. Vi samlar här tips på lektyr!

Poddar:

Porten till Stormakts-Sverige

  • Vi reser till 1600-talets Dalarö, en livlig hamn som var porten till stormaktstidens Sverige, där krigsskepp samlades och handelsfartyg jagade rikedomar. Vetenskapsradion Historia och marinarkeologen Niklas Eriksson letar efter spår av skeppslivet på havsbotten, medan Jonathan Lindström undersöker om Harkilar verkligen var namnet på Sveriges äldsta kände person eller bara namnet på hans svärd.

https://sverigesradio.se/avsnitt/porten-till-stormakts-sverige

Östersjöns dolda historiaskatter

  • I podden undersöks spännande fynd på Östersjöns botten, där man nyligen tros ha hittat det mytomspunna krigsskeppet Resande man från 1660. Programmet tar upp samtal med Johan Rönnby, professor i marin arkeologi, om både skeppsvrak och mycket äldre fynd som bevarats på havsbottnen tack vare Östersjöns speciella förhållanden. Den tekniska utvecklingen ger nu nya möjligheter att hitta dessa lämningar och förstå mer om hur våra förfäder levde.

https://sverigesradio.se/avsnitt/46112

Osmundvrakets hemligheter blottläggs

  • Följ med ner till Osmundvraket, ett välbevarat 1500-talsskepp i Stockholms skärgård, där marinarkeologer letar spår av Sveriges järnexport under Gustav Vasas tid. Vi får också höra om hur livet var ombord på 1600-talets krigsfartyg som Kronan och Vasa, och historikern Dick Harrison svarar på en lyssnarfråga om Drottning Kristinas möjliga planer på att ta tillbaka den svenska tronen 

https://sverigesradio.se/avsnitt/osmundvrakets-hemligheter-blottlaggs

Jakten på den glömda krigsflottan

  • Följ med Tobias Svanelid när han dyker vid Myttingviken på Värmdö för att utforska två danska 1600-talsskepp som ligger gömda tre meter under ytan. De är bara två av de runt 800 krigsfartyg som ligger längs Sveriges kuster och bär på spännande historier från när Sverige expanderade sitt rike.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1731524 

Hansakatastrofen

  • En novembermorgon 1944 försvinner gotlandsbåten S/S Hansa, och av de 86 ombord överlever bara två. Det visar sig senare att fartyget torpederats, vilket gör det till en av Sveriges största civila fartygskatastrofer före Estonias förlisning. I P3 Dokumentär får du höra överlevarna, de som förlorade sina anhöriga, och dykaren som varit nere vid vraket på över 100 meters djup.

https://sverigesradio.se/avsnitt/hansakatastrofen

De dömda Vrakdykarna – En poddserie av Blenda

  • De fyra vännerna har dykt tillsammans i åratal och har gjort fantastiska fynd på Östersjöns botten. Men Kustbevakningen och åklagaren menar att de är Sveriges värsta vrakplundrare. Berättelserna avslöjar hur männen navigerar mellan lagens gränser och de spännande hemligheter som gömmer sig under ytan. Varje avsnitt bjuder på nya äventyr och insikter om vrakens historia.

https://www.svd.se/tagg/blenda 

Domen mot vrakplundrarna – med utredare Therese Dorsch

  • Fortsättningen på podden “De dömda vrakdykarna”. Therese Dorsch medverkar för att diskutera en stor utredning kring fornminnesbrott som började med att kustbevakningen fann historiska föremål på dykbåten “Lina”. Utredningen, som har pågått i över fyra år, har lett till att fyra män nu fällts i både tingsrätt och hovrätt. Dorsch, som var involverad i utredningen, ger en inblick i fallet och dess betydelse för svensk historia.

https://open.spotify.com/episode/3qQcUHrodGVVzDeKUJQVkr?go=1&sp_cid=9992b8753d0c57043472984632318b49&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=0d89d9efd68b4391

 

Böcker:

Innanhav, en bok av Inge Lennmark. Om Östersjöns miljö, dess invånare och livet under ytan.
https://vrakdykarpensionatet.se/produkt/bok-innanhav/

Sjö & Älv, om sötvattensfiskar. Av Inge Lennmark.
https://vrakdykarpensionatet.se/produkt/bok-sjo-alv/

Teknisk dykning på ren svenska. Detaljer kring hur man tänker som teknisk dykare, en handbok av Swedtech Diving, Michael Wolhardt.
https://vrakdykarpensionatet.se/produkt/teknisk-dykning-pa-ren-svenska/

Vrakdykarens rostiga bekännelser av Michael Wolhardt.
https://vrakdykarpensionatet.se/produkt/bok-vrakdykarens-rostiga-bekannelser/

Route of Death, av Tomas Stachura. Om de stora vraken I södra Östersjön.
https://stachuraphoto.com/route-of-death-en,105,en

Ghostships, en fantastisk fotobok om vraken i Östersjön, av Carl Douglas och Jonas Dahm.
https://voiceoftheocean.org/ghost-ships-of-the-baltic-sea/

 

Film:

Fishing under ice
https://www.youtube.com/watch?v=VIs00QjiJZQ